Detartrajul Profesional

Home / Detartrajul Profesional

Detartrajul

Detartrajul este o procedură stomatologică profilactică prin care se îndepartează tartrul și placa dentară formate pe suprafața supragingivală – smalț, respectiv subgingivală – ciment, al dinților naturali sau artificiali.
Planarea radiculară, este o procedură parodontală prin care se netezește suprafața rădăcinei dintelui, asigurîndu-se însănătoșirea parodonțiului.

Placa bacteriană reprezintă reziduurile alimentare și bacteriile, ce se formează pe dinte imediat după masă. Această substanță este incoloră și lipicioasă, însa dacă nu este indepartată prin periaj, în timp se transformă în tartru sau piatră – un strat dur, incolor sau de culoare cenusie, galbuie. Tartrul reprezintă o amenințare pentru sănătatea gingiilor și a structurilor, ce susțin dintele prin faptul că este un mediu propice dezvoltării bacteriilor, ce dau naștere proceselor inflamatorii.

Tatrul dentar supragingival este cel mai întalnit. Acesta este la început incolor, apoi capată o nuanță maronie și dă un aspect inestetic danturii, totodată producînd halena și carii. Tartrul subgingival este mai dur și mai inchis la culoare, iar in timp își mărește volumul și desprinde gingia de pe dinte, producînd un mediu prielnic dezvoltării bacteriilor.

Detartraj ultrasonic. Instrumentarul ultrasonic indepartează tartrul prin vibrații mecanice de înaltă frecvență (20. 000 – 45. 000 Hz). Aceste aparate pot avea oscilația antrenată fie prin tensiune alternativă, fie prin tensiune electromagnetică. Aceste aparate nu traumatizează gingiile și dinții, iar apa eliberată prin presiune masează, curăță și îndepartează reziduurile și petele pigmentare. Avantajele acestei proceduri sunt eficiența mărită și confortul, accesibilitatea în zonele dificile pentru instrumentele manuale, efectul antimicrobian.

În urma detrartajului mai pot rămîne totuși mici depozite pe suprafața dintelui, care dacă nu sunt îndepărtate vor fi baza pentru noi depuneri de tartru, ce trebuie îndepartăte prin polish și periaj profesional. Șlefuirea se realizează aplicînd o pastă abraziva cu ajutorul unui instrument rotativ cu cauciuc. Detartrajul și periajul profesional sunt metode stomatologice profilactice, recomandate la un interval de 6 luni, iar pentru fumatori la fiecare 3 luni.

Indicații pentru detartraj 
– tratament profilactic;
– sîngerări gingivale in timpul periajului;
– gingii dureroase sau inflamate;
– șanturi gingivale mărite;
– gust neplăcut și halenă persistentă;
– pregătirea cîmpului operator.

Contraindicații pentru detartraj 
– copii;
– pacienții cu stimulator cardiac, osteomielită locală, gingivită de menopauză sau diabet grav trebuie să evite detartrajul cu ultrasunete sau cel sonic;
– detartrajul mecanic și cel ultrasonic este contraindicat în cazurile de reflex puternic de vomă, afecțiuni respiratorii sau dinți cu suprafață radiculară expusă.

Contactează-ne

  • Zilnic

    Luni – Vineri
    8.00 – 18.00
    Sîmbătă
    9.00 – 13.00

  • Sună acum

    022-491-490